dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Sorø har i tre år trukket sine betalinger for længe

Siden marts 2013 har nogle af Sorø Kommunes kreditorer opkrævet gebyr for forsinket betaling på 310 kr. om dagen, fordi kommunen ikke har fulgt EU-betalingsdirektiv

SORØ: Erhvervsdrivende, der handler med Sorø Kommune, kan nu se frem til, at kommunen retter ind på linjen, når det gælder betalingsbetingelser. Siden 2013 har man i Sorø administreret efter sine egne regler, men det bliver der lavet om på nu.

På det seneste byrådsmøde blev det besluttet - se referatet - at nu skal der betales efter bogen.

Kommunen har siden 2010 haft standard-betalingsbetingelser på 30 dage - med mindre noget andet har været aftalt. Sådan en aftale kan man dog ikke længere have - faktisk har de generelle regler været ændret siden 2013.

Ifølge Moderniseringsstyrelsens vejledning, der kom i november 2015, skal der ved hver købsaftale også aftales en kreditfrist. Og hvis ikke - er det leverandørens betalingsbetingelser, der gælder. En offentlig myndighed kan ikke med rette hævde, at oplysninger om deres kreditpolitik er offentligt tilgængelige på fx deres hjemmeside og dermed er gældende, lyder det.

De lokale skal tilgodeses
Og efter EU’s betalingsdirektiv pr. 1. marts 2013 har alle de leverandører, hvor kommunen ikke har aftalt en konkret betalingsfrist, fuldt berettiget kunnet kræve et kompensationsgebyr på 310 kr. om dagen efter forfald af den fakturadato, som er fastsat af dem selv, udover rykkergebyr og renter.

Det er der i Sorø nogle enkelte firmaer, der har gjort, og - som det hedder i de kommunale bilag - 'er der risiko for, at flere vil begynde at opkræve kompensationsgebyret, såfremt nuværende praksis fastholdes'.

Kommunen vil fortsat forsøge at fastholde sin praksis med at kunne vente 30 dage med at betale - men altså fremover som en konkret aftale med hvert firma.

Dog vil kommunen ifølge Sjællandske endvidere strække sig længere end nødvendigt, når det gælder mindre, lokale leverandør-virksomheder, der ofte rammes hårdere af langsommelig betaling, og følge firmaernes sædvanlige betingelser.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.